A tárgy célja megismertetni a hallgatókkal a mezőgazdasági termelés javításáért kialakított biotechnológiai módszerek genetikai alapjait (DNS, RNS felépítése, funkciói, sejtosztódás típusok, sejtciklus, DNS replikáció, fehérjeszintézis), tisztázni a transzgénikus és ciszgénikus technológiák közötti különbségeket, megismertetni az első, második és harmadik generációs transzgénikus növények előállításának céljait (első- , második-, harmadik generációs technológiák), módszereit (direkt és indirekt génbevitel), és tisztázni a GM növények előállításával kapcsolatos termesztésbiztonsági, élelmiszerbiztonsági, gazdasági-szociális kockázatokat. A gyakorlatok célja megismertetni a hallgatókkal a DNS kivonás, DNS felszaporítás, elválasztás, szekvenálás módszertani alapjait, az in vitro mikroszaporítás lépéseit, a növényi szöveteket tartós tárolásának módjait (génbank, kriobank) és a növénytranszformációs technikákat.