Ellenőrzési alapismeretek: az ellenőrzés kialakulása, alapfogalmai; az időszakos ellenőrzés eszközei, módszerei, információ forrásai; az ellenőrök és ellenőrzöttek jogai, kötelezettségei; az ellenőrzések megszervezése, megtervezése, munkaszakaszai; az ellenőrzés előkészítése; a felkészülés; a helyszíni vizsgálat; írásba foglalás; hasznosítás (realizálás). Az ellenőrzési rendszer Magyarországon: ellenőrzési rendszerek; államhatalmi ellenőrzés; államigazgatási ellenőrzés; tulajdonosi ellenőrzés; pénzintézeti ellenőrzés; belső ellenőrzés; a független könyvvizsgáló jogintézménye. Vállalkozások ellenőrzése: a vállalkozások piaci tevékenységének ellenőrzése; a kutatási-fejlesztési tevékenység és a műszaki előkészítés ellenőrzése; a készletgazdálkodás ellenőrzése; a létszám és bérgazdálkodás ellenőrzése; a tárgyi eszközök ellenőrzése; az ipari termelési folyamat ellenőrzése; a mezőgazdasági tevékenység ellenőrzése; a kül- és belkereskedelmi tevékenység ellenőrzése; a saját termelésű készletek értékesítésének ellenőrzése; a számviteli rend és bizonylati fegyelem ellenőrzése; az éves beszámoló ellenőrzése; a készpénzforgalom és vagyonvédelem ellenőrzése.