A hallgatók a tantárgy keretein belül ismerjék meg a gimnasztika alapfogalmait, szaknyelvét, mozgásanyagát, tartásos és mozgásos szakkifejezéseit, s mindezek széleskörű, differenciált alkalmazási lehetőségeit. Ismerje a gimnasztika cél és feladatrendszerét és legyen képes a testnevelés órán megvalósítani.

 Képesek legyenek a különböző korosztályok-életkori sajátosságainak figyelembevételével-motoros képességeinek fejlesztésére a gimnasztika mozgásanyagának felhasználásával. Ismerjék meg a gimnasztika szaknyelvét és rajzírását, ezeket készségszinten használják. A hallgató képes legyen önállóan, meghatározott izomcsoportokra (4-8 ütemű) szabad és-kéziszergyakorlatokat tervezni bemelegítő, levezető, testtartásjavító és képességfejlesztő jelleggel.

Képes legyen módszertani ismereteivel a gimnasztika mozgásformáinak tanítására: szabadgyakorlatok, kéziszer gyakorlatok, egyéb szergyakorlatok, páros gyakorlatok, zenés- folyamatos gyakorlatvezetésére. Ismerje a testnevelés órák szervezéséhez, levezetéséhez szükséges eljárásokat, alakzatkialakítási módokat.

Ismerje az izomzat erősítésének, nyújtásának, az ízületi mozgékonyság fejlesztésének lehetőségeit. Legyen képes integrálni a gimnasztika mozgásanyagát az iskolai testnevelésbe.

Kialakítandó / fejlesztendő kompetenciák:

Tudás:

Ismeri a gimnasztika alapfogalmait, szaknyelvét, a gimnasztika mozgásformáit (az alapvető tartásos és mozgásos elemeket, azok pontos végrehajtását).

Ismeri a gimnasztikai gyakorlatok vezetésének módjait, a gimnasztikai gyakorlatok oktatásának sajátosságait. Ismeri a testnevelés órák szervezéséhez, levezetéséhez szükséges eljárásokat, alakzatkialakítási módokat.

Ismeri a különböző kondicionális képességek fejlesztésének lehetőségeit a gimnasztika mozgásanyagának felhasználásával.

Tudja készség szinten alkalmazni a különböző gyakorlatvezetési módszereket.

Attitűd és nézet:

Elfogadja a gimnasztika testnevelés tantárgyban és sportban betöltött helyét és szerepét.

Fogékony a hatékony és korszerű oktatási módszerek megismerésére és az adott kontextusban történő adaptív alkalmazására, felhasználására.

Azonosulni tud a testnevelés céljaival és munkájában szem előtt tartja a gimnasztika cél, feladat és eszközrendszerét.

Képesség:

Képes alkalmazni az elsajátított ismereteket, megvalósítani a célokat a testnevelési órákhoz kapcsolódóan. Képes gimnasztikai gyakorlatokat tervezni és rajzírással megjeleníteni. Képes a gimnasztika szaknyelvének pontos használatára. Sokoldalúan és változatosan tud gyakorlatsorozatokat összeállítani. Tud élni a differenciálás lehetőségeivel (pl: szerválasztás, koreográfiai különbségek) és ki tudja használni a tantárgyi integrációt (ének-zene, informatika). Képes különböző sportágak igényeinek megfelelő bemelegítő gyakorlatokat tervezni, vezetni.