Oktatási cél:

  • A tantárgy célja célja, hogy a különböző fogyatékosságokkal élő emberekkel a munka világában kapcsolatba kerülők számára olyan elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtson, amelyek javíthatják az ép és a fogyatékos személyek és csoportok közötti kommunikáció hatékonyságát.
  • A tárgy három részre bontható, egyrészt tisztázza fogyatékossággal kapcsolatos alapfogalmakat, másrészt a hatékony kommunikáció ismérveit, a harmadik részben rendszerszemléletben mutatja a fogyatékossági csoportok jellemzőit és helyüket a munka világában a munkaerőpiac és a foglalkoztatás alapfogalmainak megismerésén keresztül.
  • Azért van szükség a tárgyra, illetve a tárgyban megjelenő oktatási tartalomra, mert ennek elsajátításával a hallgató megérti a fogyatékossággal élők helyzetét, a foglalkoztatásuknak lehetőségét, illetve képes lesz a fogyatékossággal élőknek hatékonyan és az egyéni igényeiknek megfelelően segítséget nyújtani.
  • A tárgy oktatásával elérjük, hogy a hallgató megismeri a fogyatékossággal élők komplexitását, hatékonyan tud velük kommunikálni.