A szőlőfajta ismeret alapjai, rendszerezési ismeretek, szőlőfajok, szőlőfajták, határozási bélyegek. Fajtajellegek. Hazai fajták, világfajták, nemesített fajták.
A kurzus célja, a hallgatók alapvető szőlészeti ismereteinek szintre hozása, valamint az hogy megismerkedjen és alapismereteket szerezzen a tavaszi időszak üzemi szintű szőlészeti munkálataival. További cél az, hogy a hallgató megértse és elsajátítsa az alap munkafolyamatokat, azok ok-okozati összefüggéseit, azon keresztül, hogy tevőlegesen bekapcsolódnak az üzemi munkafolyamatokba.
A kurzus célja, a hallgatók alapvető szőlészeti ismereteinek szintre hozása, valamint az hogy megismerkedjen és alapismereteket szerezzen az őszi időszak üzemi szintű szőlészeti munkálataival. További cél az, hogy a hallgató megértse és elsajátítsa az alap munkafolyamatokat, azok ok-okozati összefüggéseit, azon keresztül, hogy tevőlegesen bekapcsolódnak az üzemi munkafolyamatokba.
A kurzus célja, a hallgatók alapvető borászati ismereteinek szintre hozása, valamint az hogy megismerkedjen és alapismereteket szerezzen a téli/tavaszi időszak üzemi szintű borászati munkálataival. További cél az, hogy a hallgató megértse és elsajátítsa az alap borászati munkafolyamatokat, azok ok-okozati összefüggéseit, azon keresztül, hogy tevőlegesen bekapcsolódnak az üzemi munkafolyamatokba.
A kurzus célja, a hallgatók alapvető borászati ismereteinek szintre hozása, valamint az hogy megismerkedjen és alapismereteket szerezzen az őszi/téli időszak üzemi szintű borászati munkálataival. További cél az, hogy a hallgató megértse és elsajátítsa az alap borászati munkafolyamatokat, azok ok-okozati összefüggéseit, azon keresztül, hogy tevőlegesen bekapcsolódnak az üzemi munkafolyamatokba.
A szőlőnövény működésének ökológiai és élettani alapjai. A szőlőtermesztés földrajzi határai. A termesztésre ható ökológiai tényezők. A szőlő fotoszintézise. A lombozat és a környezet interakciói. A megtermelt asszimiláták eloszlásának törvényszerűségei. A szőlő vízháztartása: vízfelvétel, vízszállítás, vízleadás. A szőlő nitrogénasszimilációja. Makro- és mikrotápelemek szerepe a szőlő növekedésében és fejlődésében. Tápanyaghiány tünetek, kezelésük.